АКТИВНОСТИ И ПРОГРАМ EXCHANGE 3 У НОВОМ ПРОСТОРУ
28.3.2011

Просторије старог млина у селу Габровац, захаљујући подршци Градске општине Палилула, адаптиране су и опремљене за окупљање и друштвене активности становника овог насељеног места. Село Габровац има преко 1700 становника. Велики број радно способног становништва је у процесу приватизације предузећа остао без посла а има и око 400 пензионера. По речима Југослава Живковића и Светислава Петровића, одборника у Скупштини општине Палилула, нови простор имаће важну улогу у окупљању становника и одржавању састанака.

Овим поводом председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић и председник Скупштине Милан Ђурђевић, са сарадницима, обишли су село и са члановима Савета грађана и заинтересованим становницима разговарали о приоритетима развоја. Градска општина Палилула у својој Стратегији развоја даје посебан приоритет активностима на побољшању квалитета живота становника у насељима, како у граду тако и на селу. Зато је као кључна тема разговора била информација о изградњи месног водовода и могућност прикључења на градску мрежу као и изградња канализационе мреже. У овом разговору, који је отворио и бројна друга питања живота и рада становника на селу учествовао је и Александа Митић, генерални директор ЈКП «Наисус».

По речима Игора Новаковића, председника општине Палилула, адаптиране просторије у Габровцу користиће и мобилни тимови општинског пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ из програма Exchange 3. Услуге обухватају медицинску помоћ угрожених категорија становника, мерење крвног притиска и шећера у крви, пружање лекарске саветодавне помоћи, психо-социјалне помоћи и подршке, правне помоћи. У општини Палилула се налази 15 села која се наслањају на ужи градски део. Сагледавање стања на терену, решавање проблема и сусрет са грађанима је постала стална пракса у раду руководства ове организације локалне самоуправе Града Ниша. На територији општине Палилула има 24 месне канцеларије. На основу Статута Града Ниша, Већа Градске општине Палилула донело је одлуку о именовању председника, заменика председника и чланова Савета грађана. Овај облик организовања, потврђено је у пракси, има важну улогу у остваривању стратешких задатака и значајна је подршка руководству организације локалне самоуправе у Палилули.